
Naast de langdurige residenties biedt Standplaats Vlieland ook ruimte aan kunstenaars en collectieven die voor een kortere periode – van enkele dagen tot een week – op of rond het eiland willen werken. Dit biedt hen de gelegenheid om de laatste fase van hun project af te ronden, met een reeds vastgelegde presentatie van hun werk. Hieronder vind je de kunstenaars die in 2025 zijn geselecteerd voor een korte residentie.

Studio Wantij
‘Heimwee naar ijs’
Studio Wantij, gevormd door kunstenaarsduo Tom Bekkers en Quérine van der Weijde, onderzoekt plekken waar grenzen vervagen - zoals een wantij, waar twee vloedstromen samenkomen. Hun werk ontstaat op locatie en brengt via verrassende invalshoeken de meerstemmigheid van een plek in beeld.
Op Vlieland verdiepen ze zich in de verborgen kennis van het Wad en zijn bewoners. In het kader van hun onderzoek 'Heimwee naar ijs' zullen ze te vinden zijn bij de ijsbaan. Hier onderzoeken ze hoe herinneringen vervagen: ooit een levendige plek, nu voor velen slechts een naam op de kaart.
Ook richten ze zich op de maan -de motor van het getij- die op veel plaatsen haar invloed verloor door dijken, maar op het Wad nog altijd het landschap vormt. Wat betekent zij voor de bewoners? Door afstand te nemen, ontstaat ruimte voor nieuwe inzichten en beter begrip.
residentie: 19 mei - 25 mei 2025
Sjoerd Bosch en Sijas de Groot
‘Lutinelijn’
Karl Karlas
‘Tussen Drijven en Verdwijnen’
Karl Karlas onderzoekt de complexe relatie tussen mens en natuur en bevraagt de grenzen tussen het kunstmatige en het natuurlijke. Hen doet dit door onverwachte verbindingen te leggen tussen uiteenlopende elementen, vertaald in sculpturen, installaties, performances en videowerk. Tijdens de werkperiodes op Vlieland voert Karlas artistiek onderzoek naar mogelijke toekomsten van het eiland en de Waddenzee binnen de context van klimaatverandering. We bevinden ons op een kantelpunt in de geschiedenis — een tussengebied: net nog drijvend, op het randje van zinken.
In 1921 overwoog de Nederlandse regering serieus om Vlieland te ontruimen en in zee te laten verdwijnen, vanwege de hoge kosten door erosie en verarming van het eiland. Zal het wad en de eilanden, tweehonderd jaar later, in 2121, nog bestaan? En wat betekent het eigenlijk — om te verdwijnen?
In installatie- en performatieve werken zoekt Karlas de dialoog met het publiek. Deze gesprekken zijn een wezenlijk onderdeel van het werk — misschien zelfs belangrijker dan het kunstwerk zelf.
Wat was wad voordat wad wad was? En wat wordt wad nadat wad wad is geweest?
residentie 4 juni - 12 juni 2025
Marjolijn Boterenbrood
Het uitgangspunt voor het werk van Marjolein Boterenbrood is altijd een plek. Een plek, die van schaal kan variëren van een muur tot een stadsdeel. Dat vormt de samenhang tussen de verschillende projecten. Dezelfde uitgangspunten genereren een diversiteit aan resultaten, die in vorm uiteenlopen. Van tekeningen, objecten, foto’s en installaties tot een atlas, een aanzet voor toekomstig kunstbeleid of een rol als aanjager voor stedelijke ontwikkeling.
Al eerder heeft Marjolijn onderzocht hoe de natuurlijke elementen van het eiland – golven, stroming, getijden, water, wind en aarde – op hun eigen wijze tekens creëren. Vlieland, dat zijn bestaan te danken heeft aan deze elementen, wordt gevormd door hun invloed op het landschap, het ritme van het eiland, het 'wandelen', en de veranderlijkheid en kwetsbaarheid die het eiland kenmerken. Hieraan werkt ze tijdens deze residentie verder waarbij het lexicon van Vlieland, prachtige woorden zoals wantij, zilt, slik en zeevlam, een rol spelen.
residentie: 22 september - 28 september 2025
Aleida van Dijk
‘Overgave’
Sinds haar kindertijd ervaart Aleida van Dijk geborgenheid in de natuur. Deze zoektocht naar veiligheid loopt als een rode draad door haar werk, waarin bomen, bergen en water een centrale rol spelen. Vanuit haar woonboot op de Rotte in Rotterdam, die tevens haar atelier is, verbindt ze zich dagelijks met de natuur en de elementen. Haar werk ontstaat door te lopen, te vertragen en aandachtig te kijken.
Afgelopen zomer kwam haar leven drie maanden tot stilstand na een val tijdens een solo langeafstandswandeling in de bergen. Ondanks haar beperking bleef ze tekenen, geïnspireerd door gevallen bladeren die ze tijdens korte wandelingen verzamelde. Dit groeide uit tot het project Overgave, waarin inmiddels 24 gedetailleerde tekeningen zijn ontstaan. Overgave draait om zowel vallen als groei en weerspiegelt haar fascinatie voor de cycli van de natuur, waarin alles zijn eigen tempo volgt. Door bladeren zonder hiërarchie vast te leggen, pleit ze ervoor de natuur haar gang te laten gaan en verwondering centraal te stellen.
residentie 6 oktober - 8 oktober 2025